Onko Facebookin Libra-virtuaalivaluutta käyttökelpoinen Suomessa?

 

Business

Onko Facebookin Libra-virtuaalivaluutta käyttökelpoinen Suomessa?

 

By Rami
01.08.2019

Facebookin tuleva virtuaalivaluutta Libra lupaa mullistaa sekä kansainvälisen että paikallisen kaupankäynnin ja rahansiirrot. Miten käy Suomessa? Nykylainsäädännön mukaan ei ainakaan päästä puusta pitkään. Jos täällä vaihtaa yhden euron Libraan 1:1 suhteessa ja myöhemmin ostaa kyseisellä Libralla purkkaa tilanteessa, jossa Libra on vaikkapa 1,02 euron arvoinen, seuraamuksena on velvollisuus ilmoittaa voitoista ja maksaa pääomaveroa.

Facebookin kesäkuussa julkistama uutinen Libra-virtuaalivaluutan julkaisemisesta ensi vuonna sai aikaan massiivisen reaktion, kun valtiot ja keskuspankit tajusivat yhtä aikaa, että kryptovaluutat eivät kohta enää ole pienen marginaaliporukan toimintaa. Libra on niin sanottu “vakaakolikko”, englanniksi “stablecoin”, jonka arvo sidotaan perinteiseen eli fiat-valuuttaan, jottei sen arvo heiluisi radikaalisti ja jotta se sopisi hyvin arkipäivän maksuvälineeksi.

Facebookin visio on, että Librasta tulee laajasti käytetty virtuaalinen maksuväline jolla Facebookin ja WhatsAppin käyttäjät voivat digitaalisesti maksaa toisilleen eri tuotteista ja palveluista. Facebook on saanut lukuisia isoja yrityksiä kumppaneikseen Libran laajamittaiseen käyttöönottoon. Näihin lukeutuvat muun muassa Spotify, Visa ja Uber. Facebook antoi hankkeelle myös hieman kryptovaluuttafilosofian makua siirtämällä Libran hallinnoinnin uudelle, ainakin näennäisesti riippumattomalle organisaatiolle, josta Facebook ja sen partnerit omistavat vain pieniä osia.

Koska Facebookilla on yli kaksi miljardia aktiivista käyttäjää, Libran uskotaan tuovan miljoonia uusia ihmisiä virtuaalivaluuttojen piiriin. Villeimmissä skenaarioissa Librasta voisi ajan kanssa tulla isompi vaihdon väline kuin mistään nykyisestä perinteisestä valuutasta.

USA:ssa ja monissa muissa maissa päättäjät vaativat nyt lisätietoja Facebookilta ja ovat uhanneet sitä projektin jäädyttämisellä kunnes tietyt reunaehdot on täytetty. Yhtiön tuoreessa osavuosikatsauksessa todetaan, että regulaatioon liittyvistä syistä johtuen voi käydä jopa niin, että Libra ei koskaan näe päivänvaloa ainakaan siinä mittakaavassa kuin Facebook alunperin suunnitteli.

Kryptoyhteisön näkökulmasta Libra on kaksipuolinen kolikko: toisaalta uskotaan, että jos Libra tulee olemaan ensikosketus kryptovaluuttoihin miljoonille uusille ihmisille, tästä joukosta löytyy myös useita ihmisiä, jotka haluavat esimerkiksi säilyttään osan varallisuudestaan todellisessa desentralisoidussa kryptovaluutassa, esimerkiksi Bitcoinissa. Toisaalta kryptoyhteisö suhtautuu varauksella Facebookin vakuutteluihin, että se ei tule käyttämään Libran käyttäjien maksutietoja oman bisneksensä hyväksi. Yhtiön värikäs historia henkilötietojen kaupallistamisessa yksityisyydensuojan kustannuksella on laajasti dokumentoitu.

Seuraavasta vuodesta tulee mielenkiintoinen, kun Facebook ja sen Libra-kumppanit navigoivat valtioiden ja keskuspankkien vastavirrassa samalla kun kryptoyhteisö määrittelee suhdettaan tähän paradoksaaliseen kryptovaluuttahankkeeseen. Alunperin kryptovaluutat ja lohkoketjut luotiin juuri vastareaktioksi keskitetyille intresseille, joista Facebook on arkkityyppinen esimerkki.

Mielenkiintoinen paikallinen vivahde Librasta liittyy Suomen lainsäädäntöön koskien virtuaalivaluuttoja. Meillä virtuaalivaluuttojen euromääräisen arvon nousun verotus realisoituu sillä hetkellä kun virtuaalivaluuttaa käytetään jonkin tuotteen tai palvelun ostoon. Libran arvo tullaan sitomaan koriin fiat-valuuttoja, mikä tarkoittaa sitä, että yksittäisen fiat-valuutan, kuten esimerkiksi euron, arvo tulee jonkin verran vaihtelemaan suhteessa Libraan.

Tämä taas tarkoittaa, että jos vaihdan yhden euron Libraan suhteessa 1:1, ja myöhemmin ostan yhdellä Libralla jotain tilanteessa, jossa Libra on 2% arvokkaampi kuin euro oli Libran hankintahetkellä, pitää minun ilmoittaa ja maksaa pääomavero tästä 2 eurosentin voitosta. Tämä tekee Libran laillisesta käytöstä arkisena maksuvälineenä Suomessa käytännössä mahdotonta.

Tulee olemaan hyvin mielenkiintoista nähdä toimiiko Libra Suomessa ja kuinka kiinnostavaksi suomalaiset sen kokevat, kun meillä on jo liuta hyviä arkipäivän maksusovelluksia käytössä. Libran todellinen potentiaali lieneekin kehittyvillä markkinoilla, joissa isolla määrällä ihmisiä ei tällä hetkellä ole pankkitiliä tai luottokorttia arkipäivän maksuvälineenä.

IWA on helsinkiläinen IT-konsulttitalo, joka on ollut pitkään mukana kehittämässä muun muassa Prasos Oy:n Coinmotion-kryptovaluuttapörssiä. Yhtiö pyrkii edistämään lohkoketjuteknologioiden käyttöä myös finanssialan ulkopuolella muun muassa kiinteistö- ja rakennusalalla, joka on IWA:n suurin asiakassegmentti. Yhtiön CEO & Co-Founder Rami Korhonen on bloggaillut asiasta muun muassa altcoin Magazine -julkaisussa.

Photo by https://www.alpari.org/ | CC BY